Naše dvě kočky by vám mohly vyprávět… kdyby ovšem uměly mluvit a kdyby je zajímalo něco jiného než jejich vlastní misky. Ale i ony dobře vědí, že když se v kuchyni začne linout ta omamná vůně, děje se něco výjimečného.
Výroba povidel ze švestek bez jediného krystalku cukru je vlastně návratem k tomu, jak se to dělalo „za starých časů“. Když se ještě spoléhalo na to, že ovoce má svou vlastní sladkost, a že trpělivost je nejlepší koření.
Recept mám samozřejmě od maminky a ta od své a ta zase od své….
Co budete potřebovat:
- Švestky – nejlépe hodně zralé, protože čím sladší, tím lepší.
- Velký hrnec – ideálně s tlustým dnem.
- Ponorný mixér (tyčkový)
- Pekáč – raději s vysokým okrajem
- Vařečku – ano, budete s ní trávit hezký kus odpoledne.
- Trochu trpělivosti a dobrou náladu – ta se přenese i do povidel.
Jak na to: Tajemství švestkových povidel
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky – úplně stačí půlky. Samozřejmě nedávejte shnilé, plesnivé nebo nějaké hodně špatné. Dávejte pozor na to, aby tam nezůstala žádná pecka,..to by byl problém u mixování.
Vložte je do hrnce a na mírném ohni či stupni, podle toho, co máte doma za sporák začněte zahřívat.
Míchejte, míchejte… a když si myslíte, že jste míchali dost, zamíchejte ještě jednou, připálené nejsou moc dobré. Vařte na mírném stupni nebo plameni až trochu povolí a pustí šťávu. Povolí znamená, že ty půlky švestek jsou pěkně měkké.
V tu chvíli odstavte a nechte malinko zchladnout a pak rozmixujte na jemnou kaši a rozehřejte si troubu na 200 stupňů.
Přelijte do pekáče a vložte do trouby. Dávám do pekáče s teflonovým povrchem, takže nepotřebuji míchat, ale občas promíchám, abych viděla konzistenci tzn. jestli to houstne. Po cca 30 minutách troubu ztlumím na 160 stupňů a peču dál až do úplného zhoustnutí.
A tady přichází na řadu trpělivost, trvá to totiž dlouho i 6 hodin, záleží kolik vody mají švestky. Takže doporučuji začít ráno a pokud to nevyjde, tak můžete večer troubu vypnout a pokračovat ráno.
Časem se švestky promění v krásně tmavou, sametovou hmotu. V tu chvíli už nebudete muset povidla ochutnávat, vůně vás přesvědčí sama.
Až bude hotovo dejte do sklenic, dobře omytých a vyvařených (můžete v myčce) a zde doporučuji zavařit na 180 stupňů 20 minut…jistota je jistota.
Povidla bez cukru vydrží, když je horká naplníte do čistých sklenic, obrátíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Není to žádná velká věda jen trochu alchymie a hodně lásky.

A až si v zimě namažete krajíc chleba a povidla se vám rozprostřou po jazyku, ucítíte v nich kousek léta, podzimní slunce a možná i tichý předení našich dvou koček, které celou dobu z povzdálí pozorovaly tuhle sladkou práci a pletly se mi pod nohama v domnění, že ta dobrota bude i pro ně 😊
Tak vzhůru do práce a ať se vám švestková povidla povedou 💪🙏
Potřebujete poradit?…Napište mi na email: info@pavlasochova.cz
S úctou
Pavla 💗